ESP

5 Diferents tipus d'extintors i usos específics


La seguretat contra incendis és una prioritat essencial en qualsevol entorn, ja sigui a la llar, l'oficina o la indústria. Conèixer els diferents tipus d'extintors i els seus usos pot ser vital per controlar un incendi a la fase inicial i salvar vides i propietats. En aquest article, explorem els cinc tipus més comuns d'extintors i descrivim les situacions específiques en què són més eficaces.

1. Extintors d'aigua

Els extintors d‟aigua són una opció tradicional i efectiva per a certs tipus d‟incendis. Funcionen en refredar el material en flames i són generalment fàcils de fer servir.


Usos específics

Aquest tipus d'extintor és adequat principalment per a incendis de classe A. Aquests incendis involucren materials combustibles ordinaris com fusta, paper, escombraries i tèxtils. En nombrosos estudis, s'ha demostrat que els extintors d'aigua són efectius en un 85% dels casos quan s'utilitzen de manera oportuna contra incendis de classe A. No obstant això, no s'han d'utilitzar en incendis que involucrin líquids inflamables, gasos o equips elèctrics .


2. Extintors d'escuma

Els extintors dʻescuma combinen les qualitats dels extintors dʻaigua amb una escuma especial que crea una barrera entre lʻoxigen i el material inflamable, sufocant el foc més ràpidament.


Usos específics

Aquests extintors són òptims per a incendis de Classe A i B. Els incendis de Classe B abasten líquids inflamables com ara gasolina, oli i pintura. Segons estadístiques, els extintors d'escuma tenen una taxa d'èxit del 90% en l'extinció d'incendis de classe B. No obstant això, no són recomanats per utilitzar-los en incendis causats per equips elèctrics actius, ja que l'escuma pot conduir l'electricitat i causar electrocucions.


3. Extintors de Pols Químic Sec

Els extintors de pols química seca són una de les opcions més versàtils i comunes. Funcionen creant una barrera entre el material en combustió i l'oxigen, essencialment sufocant el foc.


Usos específics

Aquests extintors són efectius per a incendis de Classe A, B i C. Els incendis de Classe C són aquells que involucren equips elèctrics actius. Els extintors de pols química seca són extremadament eficaços en una varietat de situacions, amb estudis mostrant una taxa d'èxit del 95% contra incendis en equips elèctrics. És important notar que la pols pot ser corrosiva i causar danys a equips sensibles si no es neteja adequadament després de l'ús.


4. Extintors de Diòxid de Carboni (CO2)

Els extintors de CO2 expel·leixen diòxid de carboni a alta pressió, cosa que refreda l'àrea i desplaça l'oxigen necessari per a la combustió.


Usos específics

Aquest tipus d'extintor és més adequat per a incendis de classe B i C. Com que el CO2 no condueix electricitat i no deixa residu, són ideals per utilitzar-los en incendis elèctrics i en àrees amb equips sensibles. Les estadístiques indiquen que els extintors de CO2 tenen una efectivitat del 88% a l'extinció d'incendis elèctrics. No obstant això, no són recomanats per a incendis de Classe A, ja que no refreden eficientment el material combustible, cosa que permet que el foc es revifi.


5. Extintors de Productes Químics Humits

Els extintors de productes químics humits són dissenyats específicament per a incendis en cuines que involucren olis i greixos.


Usos específics

Aquests extintors d'incendis són crucials per a incendis de classe K, que es troben comunament en entorns de cuina industrial i de restaurant. Funcionen en crear una capa sabonosa sobre l'incendi, sufocant les flames i refredant el material en combustió. D'acord amb estudis, aquests extintors tenen una taxa d'efectivitat superior al 95% a l'extinció d'incendis relacionats amb cuina. No s'han de fer servir en altres tipus d'incendis, ja que poden no ser eficaços.


Conclusió

Seleccionar l'extintor adequat pot marcar la diferència entre un incendi controlat i un desastre. Cada tipus d'extintor té usos específics i és vital comprendre aquestes diferències per protegir-nos millor. Assegurar-se de tenir l'extintor correcte per al tipus de material i escenari on podria passar un incendi és una part essencial de qualsevol pla de seguretat contra incendis. En última instància, la prevenció i la preparació són les millors eines contra incendis. Educar-nos i educar aquells al nostre entorn sobre els tipus d'extintors i els seus usos pot salvar vides i propietats valuoses.


⇠ TORNAR

5 Diferents tipus d'extintors i usos específics
Grimec
Empresa homologada contra incendis
Aerme
WhatsApp
WhatsApp WhatsApp
X
Pregunta

Hola,
en què podem ajudar-te?

Obrir Xat Obrir Xat