ESP

Extintor per a habitatges


Un extintor per a la casa?


Només cal una petita flama perquè de forma lenta o ràpida es pugui convertir incendi de gran magnitud. Els primers moments són importants en el desenvolupament. Moltes vegades, es pot apagar amb una mà o un drap; encara que al cap de pocs segons necessitarà un extintor per controlar-lo, i després lactuació dels bombers. L'extintor és per apagar focs incipients i no incendis.


I on poso els extintors?


❏ A part d'escollir el tipus, la mida i la classe adequats, cal que sigui instal·lat i mantingut adequadament.


❏ És aconsellable almenys un extintor a cada nivell de la vostra llar, a prop de llocs amb perill potencial d'incendi i també a prop de les portes de sortida.


❏ La cuina és un lloc de la casa amb més risc, encara que podria passar en qualsevol electrodomèstic. Per això, tots els recintes que en tinguin han de tenir un extintor a mà. Un extintor de pols i una manta ignífuga són ideals per apagar aquestes flames.


❏ Col·loqueu els extintors en llocs de fàcil accés i visibilitat, recolzats en suports fixos a una paret, pilar o element vertical. La part superior ha de quedar a una alçada màxima d'1,70 metres sobre el nivell del terra.


❏ En zones més públiques cal senyalitzar gràficament la posició.


Quin extintor seleccioneu?


Per saber exactament quin tipus d'extintor comprar, primer hem de saber a què ens enfrontarem.


Segons la reglamentació d'Espanya hi ha diversos tipus de foc:


Classe A Focs sòlids


Classe B Focs líquids


Classe C Focs Gaseosos


Classe D Focs de metalls


Com que es tracta d'un domicili comú, la majoria dels focs són tipus A, és a dir sòlids ja que no es poden emmagatzemar líquids inflamables a casa.


El foc es compon de tres parts, sense elles no és foc:


❏ Oxigen


❏ Combustible


❏ Focus d'ignició


Coneixent quin tipus de risc hi ha, i com es pot apagar aquest foc, seleccionarem l'extintor més adequat.


Extintors de pols polivalent AB i ABC. Són extintors amb agent extintor que finalitza el foc per sufocació traient oxigen. Es fan servir més perquè valen per a gairebé tots els tipus de foc, encara que en espais tancats pot donar lloc a socovació ia més es poden afectar aparells elèctrics, sulfatant tots els cables i circuits per inutilitzar-los permanentment.


Extintors d'aigua. Són extintors que acaben amb el foc per refredament. Molt pràctics per a focs de classe A, però cal anar amb compte en utilitzar-los en focs de tipus líquid perquè podem estendre el foc i en focs amb components elèctrics, ja que l'aigua transmet l'electricitat.


Extintors de CO2 o neu carbònica. Són extintors que acaben el foc per sufocació i permeten refredar els materials en combustió sortint molt baixa temperatura del contenidor. Es pot fer servir en focs de tipus A i B i són molt pràctics focs amb components elèctrics.


Extintors especials. Són extintors per a riscos molt concrets com els focs de metalls.


Recomanacions dús:


1r Conserveu l'extintor en un lloc sec i on no arribi el sol de forma directa. Mantingueu el casc exterior en excel·lents condicions i reviseu-lo per una empresa autoritzada almenys una vegada per cada dos anys.


2n Si mai l'heu d'utilitzar, mantingueu la calma, proveu-lo al lloc on l'agafi, i dirigiu-vos cap al foc. A un parell de metres del foc, ha de dirigir el raig de l'extintor cap a la base de les flames, es mou el filtre de banda a banda de forma lenta. L'extintor triga poc a buidar-se, per això s'ha d'aprofitar. Si ho aconsegueix apagar sense gastar-ho tot, conservi'l per si es torna a reactivar l'incendi.


Si el foc es donés a l'aire lliure, tingueu present la direcció del vent.


3r Un cop s'usa extintor, porteu-lo a una empresa autoritzada per retimbrar-lo i omplir-lo ja que seran les úniques que garanteixin la seva tranquil·litat.


I quina mida seleccioneu?

Els extintors varien de mida d'1 quilo fins a 50 quilos. Al nostre vehicle s'ha d'emportar un quilo, a casa el més habitual és el de 6, els de 50 només en instal·lacions amb gran càrrega de foc.


On ho compro?

Per fer bones compres, cal mirar que compleixin la normativa vigent a Espanya i les especificacions tècniques siguin les correctes. L'eficàcia dels extintors en cada tipus de foc ve en un adhesiu que porten al casc exterior i en números per saber en quin foc utilitzar. Familiaritza't amb ells.


⇠ TORNAR

Extintor per a habitatges
Grimec
Empresa homologada contra incendis
Aerme
WhatsApp
WhatsApp WhatsApp
X
Pregunta

Hola,
en què podem ajudar-te?

Obrir Xat Obrir Xat