ESP

Extintor per combatre el foc


L'extintor, principal eina davant de qualsevol indici de foc


Les normatives ens obliguen a tenir extintors a totes les empreses i llocs homologats de treball de cara al públic. Són moltes les persones que a més volen tenir un extintor a casa seva com una de les mesures antiincendis. Hi ha molts dubtes sobre això ia RUVA SEGURETAT els resolem.


A RUVA SEGURETAT volem aclarir els beneficis de tenir un extintor a casa. Habitualment, es pensa que no cal un extintor a casa però pot ser molt pràctic si passa alguna petita flama que podria derivar en incendi. Cal tenir en compte que els primers moments són crucials, i per això cal un extintor i trucar als bombers. L'extintor és només per a focs incipients, i no per a ja incendis.


És necessari conèixer la normativa espanyola i que les especificacions tècniques per comprar un extintor adequat tenint en compte el tipus de foc i altres aspectes. Cal instal·lar un extintor a cada nivell de la casa, a prop de zones amb perill potencial d'algun incendi i proper a les portes de sortida. El lloc de més risc de cada és la cuina, encara que podria donar-se per qualsevol electrodomèstic. Tots els llocs amb ells han de tenir un extintor a prop. Un extintor de pols i una manta ignífuga són el millor per apagar aquestes flames.


Cal col·locar els extintors en llocs fàcilment accessibles i que es puguin veure bé, recolzats en suports fixos a una paret, un pilar o un altre element vertical sense que la part superior sobrepassi l'alçada màxima d'1,70 metres sobre el nivell del terra. A zones més públiques s'ha de senyalitzar la seva posició de forma gràfica.


Per saber quin és l'extintor que ve millor cal tenir en compte les classes.


◉ Classe A. Els focs sòlids, on es cremen materials sòlids que deixen brases en la seva descomposició.


◉ Classe B. Focs considerats líquids.


◉ Classe C. Focs considerats Gaseosos.


◉ Classe D. Els Focs en metalls.


En una casa normal, la majoria dels focs són de tipus A. Perquè sorgeixin es requereix oxigen, combustible i calor d'iniciació.


L'extintor, principal eina davant de qualsevol indici de foc


Per seleccionar l'extintor més adequat:


◉ Extintors hídrics, daigua. Són bons per a focs de classe A. Consisteixen en extintors que eliminen foc gràcies al refredament.


◉ Extintors de pols polivalent ABC i AB. Consisteixen en extintors amb un agent extintor que elimina el foc per sufocació, traient oxigen per inhibir la reacció en cadena que dóna lloc al foc. Vàlids per a gairebé tot tipus de foc, encara que es pot produir sufocació en espais tancats i inutilitzar aparells elèctrics.


◉ Extintors de neu carbònica o de CO2. Eliminen el foc per sufocació en afavorir el refredament dels materials en combustió ja que surten a molt baixa temperatura del contenidor. Poden utilitzar-se en focs de tipus A i B, pràctic focs amb components elèctrics encara que tòxic en proporcions altes.


◉ Extintors especials. Són extintors específics per a riscos molt determinats, com ara els focs de metalls.


Per ús particular a la llar o vehicle personal es recomana sempre utilitzar extintors de pols polivalent. Els extintors varien d'1 a 50 quilos, i són d'1 els del vehicle, d'una mitjana de 6 a casa i de 50 en instal·lacions amb gran càrrega de foc, com ara dipòsits de gasoil o propà.


Un cop seleccionat l'extintor correcte i col·locat al lloc idoni, donem uns consells d'utilització dels extintors:


◉ 1. Conserveu l'extintor en un lloc sec, on no us arribi el sol. La vida del casc exterior de l´extintor és garantia d´un bon funcionament. Conserveu-lo en bones condicions i realitzeu una revisió amb una empresa autoritzada almenys una vegada cada dos anys.


◉ 2. Si l'heu d'utilitzar, calmeu-vos, proveu-lo al lloc i aneu amb tranquil·litat cap al foc. Quan s'acosti al voltant un parell de metres del foc, dirigiu el raig de l'extintor a la base de les flames, moveu el filtre d'un costat a l'altre i amb lentitud. L'extintor triga poquíssim a buidar-se (al voltant d'1 quilo d'agent extintor per cada 2 segons del seu ús), per la qual cosa no cal desaprofitar-lo. Si aconseguiu apagar el foc sense que es consumeixi tot l'extintor, conserveu-lo per si torna a activar-se l'incendi. Si el foc es produeix a l'aire lliure, tingueu en compte la direcció del vent.


◉ 3. Un cop utilitza un extintor, cal portar-lo a una empresa autoritzada per emplenar i retimbrar.


⇠ TORNAR

Extintor per combatre el foc
Grimec
Empresa homologada contra incendis
Aerme
WhatsApp
WhatsApp WhatsApp
X
Pregunta

Hola,
en què podem ajudar-te?

Obrir Xat Obrir Xat